1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Anunţ cu privire la proiectul Strategiei Naţionale de Descentralizare

Scris de Secția Organizarea și Coordonarea Activității Administrative Joi, 21 Aprilie 2011

La data de 14 aprilie 2011,în incinta Palatului de Cultură Soroca s-au desfăşurat consultări publice privind proiectul Strategiei Naţionale de Descentralizare, organizat de către Direcţia Politici de Descentralizare a Cancelariei de Stat şi Consiliul Raional Soroca.

Au participat: reprezentanţii administraţiei publice locale, Preşedinţii raioanelor Soroca, Floreşti, Drochia, consilierii raionali, primari ai oraşelor, satelor, comunelor raionului, Soroca, Drochia, Floreşti, consilieri locali de nivelul I si reprezentanţii societăţii civile.

Proiectul Strategiei Naţionale de Descentralizare a fost prezentat de Victoria Cujbă, Şef adjunct al Direcţiei Politici de Descentralizare a Cancelariei de Stat, şi coprezentatori reprezentantul Ministerului Economiei, Andrian Ionescu - expert internaţional, Mihai Roşcovan - coordonator PCDLI, Radu Chilaru - consultant local.

În cadrul consultărilor publice  au luat cuvîntul secretarul Consiliului raional Soroca, primarii şi consilieri locali din raioanele Soroca,Drochia, Floreşti.

Persoanele care doresc să se familiarizeze cu proiecul menţionat mai sus pot accesa pagina oficială a Cancelariei de Stat www.cancelaria.gov.md, precum şi www.descentralizare.gov.md

Propunerile la proiectul Strategiei Naţionale de Descentralizare le prezentaţi în biroul 513, secţia administraţie publică a Consiliului Raional Soroca, sau la telefonul 2-20-78


„Zece şcoli cu elevi ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate”

Scris de Secția Organizarea și Coordonarea Activității Administrative Luni, 21 Martie 2011

Fenomenul migraţiei nu este unul nou pentru locuitorii Republicii Moldova, dar efectele acestuia le simţim tot mai des: familii destrămate, părinţi abandonaţi de copii, copii lăsaţi singuri acasă, în grija bunicilor sau, mai rău, în grija terţelor persoane. Printre sutele de istorii fericite, soarta unor copii deseori este departe de cea pe care le-o doresc părinţii plecând la muncă în alte ţări. Un caz cutremurător care a avut loc în raionul Soroca acum o lună a determinat autorităţile raionale să întreprindă măsuri care ar împiedica repetarea acestei istorii. Este vorba despre un copil de doar un an şi şase luni, lăsat în grija rudelor, care a decedat în urma unei bătăi, fiind bănuită de aplicarea loviturilor chiar ruda copilului.

 I-am solicitat un interviu vicepreşedintelui raionului, domnului Vladimir Nicuţa, pentru a afla ce măsuri s-au luat pentru a fi evitate asemenea cazuri.

- Care a fost reacţia autorităţilor raionale după tragicul eveniment?

- Moartea acestui copil ne-a întristat în primul rând şi ne-a alarmat absolut pe toţi. Din păcate, s-a întâmplat ceea ce noi intuiam. Cazul a fost examinat la Consiliul raional pentru protecţia copilului, inclusiv cu participarea rudelor în grija cărora rămăsese copilul iniţial. Au mai participat primarul localităţii, asistentul social din localitate, dar şi specialişti de la Direcţia asistenţă socială şi protecţie a familiei. În cadrul şedinţei au ieşit la iveală mai multe probleme. S-a constatat că îngrijirea copiilor străini în schimbul unor transferuri de bani pentru unii cetăţeni este o sursă de existenţă. Alt aspect este că aceşti îngrijitori colaborează foarte bine cu autorităţile locale doar după ce se întâmplă o nenorocire, post-factum, or, la etapa iniţială, a identificării copiilor ce stau în îngrijirea străinilor sau rudelor, deci a copiilor în situaţie de risc, oamenii nu conlucrează. Autorităţile sunt la curent cu situaţia copiilor de vârstă şcolară şi preşcolară, prin intermediul pedagogilor ştim în ce familii se află. În urma acestui caz, ne-am dat seama că am scăpat din vizor copiii de vârstă mică de până la 5 ani.

- Ce măsuri au luat autorităţile pentru a fi evitate cazurile similare?

- La seminarul organizat cu primarii localităţilor din raion am discutat din nou acest subiect şi am decis, de comun acord, să formăm, în fiecare localitate, echipe în componenţa cărora vor fi antrenaţi pedagogi, asistenţi sociali, medicul de familie, poliţistul de sector şi un lucrător din cadrul primăriei. Sarcina echipei este de a scoate la iveală toţi copiii care au rămas fără îngrijire părintească, indiferent de vârstă, pentru a avea un tablou real al acestor copii din teritoriul fiecărei localităţi. Cred că cel mai greu va fi de a efectua această activitate în oraş, în sate deja lucrul e în toi. Este important aportul societăţii civile, deci ar fi binevenit ca fiecare om să spună, să semnaleze dacă ştie un caz grav sau are nişte bănuieli referitor la copiii mici lăsaţi în familii străine. În acest scop a fost redeschis TELEFONUL DE ÎNCREDERE 93024, la DASFP şi deja sunt semnalate cazuri când copiii se află în situaţii de risc. Asta ne dă posibilitatea să controlăm situaţia, să facem investigaţii şi să nu admitem o nenorocire asemeni celei din satul Voloviţa, să nu admitem nici un fel de abuz asupra copiilor.
- Care este situaţia actuală în raionul Soroca la capitolul copii rămaşi fără îngrijirea părinţilor?
- Starea de lucruri rămâne foarte îngrijorătoare, pentru că numărul persoanelor plecate peste hotare este foarte mare, precum şi cel al copiilor rămaşi acasă fără unul sau ambii părinţi. În anul 2007, numărul acestor copii era de circa 3800, dintre care 2000 fără un părinte, iar 1800 fără ambii părinţi, aflându-se în îngrijirea terţelor persoane. Ultimele date sunt mai bune, dar oricum alarmante, cifra este de 2800 de copii, dintre care 1000 de copii de vârstă şcolară în raion sunt îngrijiţi temporar de terţe persoane.
- E ca şi cum elevii a două licee ar rămâne fără grija părinţilor…
- Da, numărul acesta poate fi comparat cu numărul de elevi din liceele Racovăţ şi Vasilcău, dar dacă îl comparăm cu şcolile din sate, atunci avem zece şcoli cu elevi ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate. E îngrijorător. Raionul nostru este unul dintre puţinele în care există un consiliu raional pentru protecţia copilului, dar, din păcate, motivaţia membrilor este slabă, această activitate e bazată mai mult pe voluntariat şi uneori reuşim să ne implicăm în problemele unor copii şi să le soluţionăm, alteori nu, astfel încât în unele cazuri apelăm la organele de drept cu care conlucrăm destul de bine.
- Apropo, cu unele excepţii, părinţii care părăsesc ţara nu sunt obligaţi să declare unde şi în ce condiţii rămân copiii lor?
- Da. Şi la şedinţă a parvenit o propunere bună, sper să fie auzită şi de legiuitorii noştri, propunerea constă în următoarele: părinţii care pleacă din ţară să ofere informaţii autorităţilor despre faptul unde şi cu cine rămân copiii. Actualmente legea prevede acest moment doar pentru persoanele care pleacă la muncă în străinătate în baza unui contract de angajare oficial, dar numărul cazurilor de acest fel e foarte mic, din câte cunosc, circa 50-60 de cazuri pe republică sau mai puţin de un procent din cei plecaţi în alte ţări.

- Când urmează să aflăm câţi copii de pe teritoriul raionului Soroca au rămas fără îngrijirea părinţilor?

- Pentru crearea echipelor respective şi identificarea acestor cazuri este preconizată perioada de o lună de zile.
- Domnule Nicuţa, vă mulţumesc pentru interviu.

Sursa: Ziarul OdN 


Pagina 507 din 509